Kezdőlap Egyesület

Egyesület

Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület (SzJMLE)

A Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület (SzJMLE) 2004-ben alakult, elsődleges célja az volt, hogy összefogja és közös munkára ösztönözze a hazai lepkészeket, különösen a fiatalabb generáció tagjait. A széleskörű összefogást mutatja, hogy a kezdetektől fogva 3 tiszteletbeli elnökünk van:

  • Ronkay László
  • Varga Zoltán
  • Rézbányai (Reser) László.

Az indulásban szerepet játszott az is, hogy a nappali lepkék megismerésén és védelmén kívül kellett egy olyan entitás, amely az éjszakai lepkékkel is hasonló módon foglalkozik. Ilyen abban az időben nem volt, és sok lepkész nem talált közös fórumot. Az indulásban kiemelt szerepet játszottak: Polonyi Vilmos, Baranyi Tamás, Kádár Mihály, Glemba Gábor, Dobos János, Sáfián Szabolcs, Sum Szabolcs, Kun András, Kőrösi Ádám, Szalkay József (!), Korompai Tamás, Malgay Viktor, Katona Gergő, Kozma Péter. Többen közülük a mai napig az egyesület aktív tagjai, és van, akitől már elbúcsúztunk. Az 1. sz. tagkönyv büszke tulajdonosa Szerényi Gábor lett. Az alakuláskor 18 fős szervezet tagsága mára, 15 év alatt több, mint száz főre nőtt.

Az egyesület a kezdeti években a Budapest Állatkert Barlangtermében tartotta az összejöveteleit, de részt vettünk az Állatkert egyéb programjaiban is: a Lepkekert mellett megtartott előadások, kiállítások nagy sikerrel zajlottak.

2004 óta a Rézbányai (Reser) László által vezetett luzerni múzeummal (Entomologische Gesellschaft Luzern Schweiz) együttműködve minden évben meghirdettük a European Moth Night rendezvényt, melynek keretében eddig közel az összes európai országból küldtek be felmérési adatokat, a lepkészek száma megközelíti az ezer főt! Az eredményeket 7 nyelven a http://euromothnights.uw.hu/ oldalon tettük közzé.

Szintén fontos állomás volt a Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon (Haraszthy L.) kiadvány, melyben tagjaink dolgozták ki a lepkefajok jó részét. A természetvédelmi célú kiadványok megjelentetése azóta is fontos küldetése egyesületünknek.

Az elmúlt években számos alkalommal tartottunk bemutató lepkészéseket, előadásokat erdei iskolákban, vagy nemzeti parki programokon.

Jelenleg is szervezői vagyunk az OLT (Országos Lepkész Találkozó) éves találkozóinak, egyesületünk a hivatalos partnere a BC Europe által koordinált nappali lepke monitoring hálózatnak.

Pál Attila (elnök)

Budapest, 2019.04.10.