Kezdőlap Honlap

Honlap

A honlap általános bemutatása

A lepkeszet.hu a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület (továbbiakban SzJMLE) által fenntartott interaktív honlap, mely elsősorban a Magyarországon előforduló lepkékkel, azok védelmével foglalkozó szakmabelieket, lepkészeket, a lepkék világában járatos amatőröket, valamint minden, a lepkék szépsége, megismerése iránt érdeklődő személyt szeretne összefogni. Nem titkoltan, a madarászok körében már jól ismert és bejáratott birding.hu honlaphoz hasonlóan szeretnénk lehetőséget biztosítani az egyik legnépszerűbb állatcsoporttal, ebben az esetben a lepkékkel, lepkészettel kapcsolatos információk, tapasztalatok, fotók, megfigyelések egy helyen történő megosztására.  A lepkészet népszerűsítése, a civil társadalommal történő minél szélesebb körű megismertetése is célunk. Szeretnénk elérni, hogy a témával kapcsolatosan felmerülő kérdéseikkel, megosztandó tapasztalataikkal a lepkeszet.hu honlapon érjenek célba az interneten böngésző látogatók.

Főbb funkciók, lehetőségek a honlapon

A lepkeszet.hu statikus és folyamatosan változó tartalmi elemekből épül fel. A statikus tartalmi részben elsősorban az SzJMLE-ről, valamint a lepkékről, lepkészetről olvashatunk általános információkat, érdekességeket. A folyamatosan változó, dinamikus tartalmi résznek három fő eleme a fórum (több különböző topikkal), a galériák – melyekbe négy kategória szerint tölthetjük fel saját fotóinkat -, továbbá a megfigyelések megosztása.

A honlap működésének, szabályainak bemutatása

A lepkeszet.hu honlap látogatója, használója köteles elfogadni az alábbi szabályokat:

 • A honlap bizonyos funkciói csak regisztrált felhasználóként érhetőek el. A regisztrációkor megadott információk mások számára nem hozzáférhetőek, harmadik fél számára a honlap üzemeltetője nem adja ki azokat.
 • A lepkeszet.hu szakmai hitelessége miatt csak valós személyek regisztrációját fogadjuk el, az ál- vagy becenévvel regisztrált felhasználókat az erre irányuló jelzést figyelmen kívül hagyó magatartás esetén töröljük.
 • A lepkeszet.hu alatt futó adatbázisokba feltöltött terepi adatok alapvetően a megfigyelők tulajdonát képezik, azonban a lepkeszet.hu fenntartja a jogot, hogy természetvédelmi, vagy egyéb, a lepkék védelmét, megismerését közvetve vagy közvetlenül szolgáló célok érdekében, adott esetben harmadik személy részére átadja az adatokat a forrás megjelölésének kikötése mellett.
 • A honlap tematikájába nem illeszkedő, szakmai céljainak ellentmondó és/vagy szándékosan félrevezető információk, bejegyzések tekintetében az adminisztrátorok fenntartják a jogot az eltávolításra, valamint az ezen tartalmakat feltöltő, vagy egyéb szempontból nem kívánatos személy regisztrációjának törlésére.
 • A lepkeszet.hu honlapon közzétett fotók a készítőik tulajdonát képezik, beleegyezésük nélkül azok további hasznosítása nem megengedett.
 • A lepkeszet.hu adminisztrátorai igyekeznek figyelemmel kísérni a honlapon megjelenő információk hitelességét, szakmailag elfogadható minőségét, ugyanakkor felelősséget nem vállalnak az esetlegesen tévesen közölt adatokért, információkért, azok megbízhatóságáért.
 • A honlapon közzétett szöveges és egyéb információk bármikor megváltoztathatóak előzetes bejelentés nélkül az adott felhasználó és/vagy az adminisztrátorok által.
 • A lepkeszet.hu felhasználói által közzétett adatok, információk, és vélemények helyességével, tartalmával kapcsolatban a lepkeszet.hu adminisztrátorai semmilyen felelősséget és garanciát nem vállalnak.

Fotó feltöltése a galériákba

A galériákba regisztrált felhasználó töltheti fel saját maga készítette fotóját bejelentkezés után. A galériák elsődleges célja a vadon élő, és a szabadban fotózott lepkék (elsősorban imágók, de ugyan úgy az egyéb fejlődési alakok) szépségének, érdekességének bemutatása. A feltöltött képek nem jelennek meg egyből a galériákban. Amennyiben a fotó esztétikailag és technikailag is elfogadható, vagy egyéb szempontból érdekes, az adminisztrátorok hamarosan (1-2 napon belül) beemelik a megfelelő galériába. Ezzel a módszerrel azt szeretnénk elkerülni, hogy adott esetben közönséges fajokról készült élvezhetetlen minőségű képek árasszák el az oldalt.

A fotók feltöltése során az alábbiak figyelembevételét kérik az adminisztrátorok:

 • Csak vadon élő, kint a szabadban fotózott lepkékről (elsősorban imágókról, de bármilyen fejlődési állapotú példányairól) közölhetőek képek.
 • A maximálisan megengedett file méret 5 MB. A feltöltés után megjelenő kép már ennél kisebb, azt a rendszer automatikusan kicsinyíti le.
 • Kérünk csak olyan fotót tölts fel, aminek a nevében nincsenek magyar ékezetes betűk! Különben nem fogadja el a rendszer a feltöltést.
 • A fotó feltöltésekor, a feltöltési panelon legördülő listákból kiválasztható, és szabadon beírható információk közül a lehető legtöbbet adjuk meg, a kötelezően kitöltendő részek kiemelve láthatóak. A dátum a fotó készítésének időpontjára vonatkozik.
 • A fotózás helyének kiválasztásánál beírhatjuk a település nevét, valamint akár a pontos címet is, ha a fotó készítésének helye ilyen módon meghatározható. Pontos jelölő letételére azonban egyelőre nincs lehetőség, ugyanakkor a megadott (beírt) hely a galériákba bekerülő fotó alatt láthatóvá válik egy térképen. Amennyiben csak a település nevét adtuk meg, abban az esetben a település középpontjára mutató jelölő jelenik meg.
 • Törekedjünk esztétikailag és technikailag is elfogadható, mások számára is élvezhető fotók feltöltésére. Gyengébb minőségű fotó csak indokolt esetben elfogadható, például ha különösen ritka faj bizonyítása, dokumentálása miatt szükséges közzétenni, vagy ha szokatlan időszakban, szokatlan példányszámban került elő valami.
 • Kézben, lepkehálóban, vagy bármilyen tartóedényben fotózott lepkéről csak különlegesen indokolt esetben fogadunk el fotót a galériákba (pl. ritka és/vagy nehezen határozható faj). Ilyen jellegű képeket inkább a megfelelő fórum topikban (terepi hírek, lepkehatározás, stb.) tegyünk közzé.
 • Négy különböző galériába tölthetünk fel fotót. A nappali lepkék, az éjszakai lepkék, valamint a molyok galériájába csak Magyarországon készült felvételeket várunk. Minden, nem Magyarországon készült fotó a külföldi fotók galériájába töltendő fel.
 • A Magyarországon készült fotóknak helyet adó három galéria (nappali lepkék, éjszakai lepkék, molyok) közül kettő esetében (nappali, éjszakai) az összes Magyarországon eddig előkerült faj közül választhatunk legördülő listákból. A fotónkon fő témaként látható faj nevét tehát nem kell beírnunk, hanem elég csak a listából kiválasztanunk.
 • A legismertebb csoportot, a nappali lepkéket magyar név szerint rendszereztük abc-sorrendben a legördülő listában (de a tudományos nevük is fel van tüntetve), míg az éjszakaiakat a tudományos nevek abc-sorrendjében találjuk meg. Utóbbi, több mint 1000 fajt számláló csoport esetében kevésbé használatosak, és közel sem egységesek a magyar elnevezések.
 • A molyok többségének pontos meghatározásához csak néhány szakértő rendelkezik megfelelő tudással ma Magyarországon, így ennél a csoportnál a teljes fajlista megjelenítése indokolatlan. Ugyan akkor néhány közismertebb, gyakoribb, és könnyebben meghatározható fajt lehetőségünk van listából kiválasztani, ahogyan egy-két természetvédelmileg fontosabb, a lepkék monitorozásában résztvevők (de nem molyszakértők) által is ismert fajokat is.
 • A legördülő listákból bizonyos esetekben fajon felüli taxonok (genus), valamint fajpárok is kiválaszthatóak, hiszen egyes fajok, fajcsoportok képviselői még a legjobb minőségű fotóról sem határozhatóak meg teljes biztonsággal.
 • A legördülő listákban (pl. molyoknál) nem szereplő faj neve szabadon beírható. Ilyen esetekben a tudományos nevet adjuk meg elsődlegesen.
 • Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mit fotóztunk pontosan, akkor a „lepkehatározás” nevű fórum topikba ajánlott feltölteni a fotót. Itt érdeklődhetünk a faj kiléte felől. Ugyancsak javasolt a “megfigyelések megosztása” alatt is feltölteni a képet (mint megfigyelési adat), itt szintén segítséget fogunk kapni a határozásban.
 • Az adminisztrátorok fenntartják a jogot a fenti szabályok kereteihez nem illeszkedő fotó egyéb indok nélküli eltávolítására.

Fórumok használata

A fórumokon belül a lepkékkel, és lepkészettel kapcsolatos legátfogóbb topikokat találhatjuk. Felmerülő kérdéseinket, tapasztalatainkat, véleményünket, vagy bármilyen megosztandó információnkat a témának legmegfelelőbb topikba írjuk. Egyszerű látogatóként elolvashatjuk a fórumok bejegyzéseit, ellenben hozzászólni csak regisztrált, majd bejelentkezett felhasználóként tudunk (mint általában bármelyik más fórumon is az interneten). A bejegyzésünk mellé fotót is mellékelhetünk. Új (indokolt témájú, a létezőek alá be nem sorolható) topik indítását bárki kezdeményezheti, annak tényleges elindításáról azonban az adminisztrátorok döntenek.

A fórum használatára vonatkozó szabályok:

 • A lepkeszet.hu stábja a fórum topikjaiban megjelenő hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hatályos törvényekbe ütköző, illetve erkölcsileg elfogadhatatlan hozzászólásokat töröljük.
 • A fórumot mindenki a saját maga felelősségére használja.
 • A fórumra tilos politikai, vulgáris, és egyéb a közízlést sértő megjegyzéseket, durva szavakat tartalmazó hozzászólásokat írni.
 • A fórumra tilos személyiségi-, valamint közösségi jogokat sértő megjegyzéseket írni.
 • A fórumon tilos bármilyen formában a másik durva provokálása, sértegetése, fenyegetése, valamint tilos az agresszív félelem-, és gyűlöletkeltő magatartás.
 • A fórum több topikból áll. Mindenkit kérünk, hogy közölnivalóját a megfelelő topikba írja. Ellenkező esetben a hozzászólást figyelmeztetés nélkül töröljük.
 • Ha a fórumozó a fentebb ismertetett szabályokat megsérti, hozzászólásának törlése mellett figyelmeztetésben részesül. Amennyiben az adminisztrátorok kérése ellenére szabálysértő magatartását folytatja, regisztrációját töröljük.
 • Ha valaki bármely okból ki lett tiltva a fórumról, és más névvel újra regisztrál, regisztrációját automatikusan töröljük.
 • Egy személy csak egy néven lehet jelen a fórumon. Amennyiben több nevet használ regisztrációit töröljük.
 • Az egyes topikok rövid leírása az adott topikot megnyitva jelenik meg.

Adatfeltöltés (megfigyelések megosztása)

A megfigyelések megosztásának, gyűjtésének egyik fő célja, hogy a lepkeszet.hu főoldalán, egyetlen felületen, gyors, átlátható formában képet kapjunk a Magyarország jelenlegi határain belül aktuálisan megfigyelhető lepkefajok előfordulásairól. Bármilyen lepke megfigyelési adata feltölthető, de elsősorban ritkább, érdekesebb fajok előfordulásainak megosztását várjuk. Ugyanígy egy adott faj korai, késői, a megszokott időszaktól eltérő időben, szokatlan helyen vagy mennyiségben történő észlelése is érdekes. Előnyben részesítjük a fotóval is dokumentált adat feltöltését. A fotónak ebben az esetben nem szükséges kiváló minőségűnek lennie, a lényeg, hogy az adott faj a lehető legjobban felismerhető legyen rajta.

Köszönetnyilvánítás

A birding.hu struktúrájának, egyes statikus tartalmi részeinek átvételéért, felhasználásának engedélyezéséért köszönetünket fejezzük ki Selmeczi Kovács Ádámnak, Horváth Gábornak, és Dr. Kóta Andrásnak.

A szakmai tartalmi részek megírásában, áttekintésében való közreműködésükért köszönet illeti Dr. Horváth Bálintot, Szabóky Csabát, és Dr. Tóth Balázst.

A lepkeszet.hu adminisztrátorai:

Dr. Ambrus András

Faragó Ádám

Dr. Kőrösi Ádám

Pál Attila

Dr. Szentirmai István