Kezdőlap Korábbi rendezvények

Korábbi rendezvények

Az első Országos Lepkész Találkozónak az Őrségi Nemzeti Park biztosított helyszínt, az Őrségi Lepkekaland nevű programjával párhuzamosan 2015. július 23.-24-én.

programterv

A II. OLT 2016. július 7.-10. között került megrendezésre Szögligeten, az Aggteleki Nemzeti Parkban.

Programok és az előadások absztraktjai

2017. július 7.-9. között adott helyet a Bükki Nemzeti Park a rendezvénynek.

Programok és az előadások absztraktjai

A rendezvénynek ezúttal a Fertő-Hanság Nemzeti Park adott otthont 2018. április 12.-14-én.

Programok és az előadások absztraktjai

Hatvan fő részvételével tartottuk meg az idei, immár sorban a 6. Országos Lepkész Találkozót. A rendezvény helyszíne ezúttal a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság királyréti Hiúz Ház erdei iskolája volt. A háromnapos rendezvényre (augusztus 14.-16.) az ország szinte minden tájáról érkeztek lepkészek, köztük évről évre egyre több, elsősorban madarakkal foglalkozó szakember is. A terepi programok mellett a legkülönfélébb lepkés témájú előadásokat is meghallgathatták a résztvevők. Természetesen nappali és éjszakai lepkészetre is sor került, az éjjeli lepkéket egy időben öt különböző helyen üzemeltetett lámpákkal csalogattuk. A megfigyelt fajok listáját az összesítés után fogjuk a honlapon elérhetővé tenni. Terveink szerint a következő évben a Kiskunsági Nemzeti Park területén kerül megrendezésre az OLT.

Programok és az előadások absztraktjai

Scherer Zoltán, Horváth Bálint, Szentirmai István, Faragó Ádám: A lápi tarkalepke helyzete az Őrségi Nemzeti Parkban

Juhász Edit, Gór Ádám, Bali Daniella, Kerékgyártó Fanni, Katona Gergely, Végvári Zsolt: Bogáncslepke monitorozás- Citizen Science

Gönye Zsuzsanna, Sándor András, Szentirmai István: A Lepke-háló Citizen Science program tapasztalatai - Önkéntesekkel a természetért!

Tóth Marietta: Pesterzsébet lepkefaunája (poszter)

Morvai Edina: Nappali lepkék faunisztikai felmérése transzektes monitoring módszerrel a Kolon-tónál (poszter)

Faragó Ádám, Pál Attila: lepkeszet.hu - az SZJMLE interaktív honlapja

Bekő Tamás: A nagy színjátszólepke (Apatura iris) és a gyászlepke (Nymphalis antiopa) kutatása és fotózása az Őrségi Nemzeti Park területén, 2020. június–július

Ambrus András, Patalenszki Adrienn, Kemencei Zita, Sulyán Péter Gábor: A Központi KEHOP módszertani fejlesztések az NBmR-ben

Dombi Orsolya: Nem csak a pohók szomjas - avagy hogyan isznak a hernyók

Varga Szabolcs: Nappali és éjszakai lepkemonitorozás a Balatonfüredi erdő területén

 

Augusztus 6.-8. között került sor a rendezvényre a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

Beszámoló és előadások absztraktjai

A lepkék megfigyelésének szempontjából már viszonylag késői időpont (szeptember 9.-11.) a rendezvény céljait tekintve egyáltalán nem bizonyult rossz választásnak, hiszen az ország legkülönfélébb pontjairól érkező amatőr és profi lepkészek hatékonyan tudták megosztani lepkés tapasztalataikat, jövőbeni terveiket. Az egyik legkiemelkedőbb mozzanat az volt, hogy egy olyan, közel 60 fős csapat ült le egy asztalhoz, melynek tagjai a következő szervezeteket képviselték (jó páran több szervezetet is): Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület (SzJMLE), Magyar Rovartani Társaság (MRT), Természeti Örökségünk Alapítvány, Magyar Természettudományi Múzeum, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), és összesen 6 Nemzeti Park Igazgatóság. Komoly előrelépésként tekinthetünk a Természeti Örökségünk Alapítvány által elindított nappali lepke-térképezés együttes felkarolására, a teljes magyar lepkésztársadalom bevonásának szándékával. Felismerve, hogy a különböző szakmai és civil szervezetek erősíthetik egymást, a közös célok elérése hatékonyabbá válhat.

A frissen alakult MME Lepkevédelmi Szakosztály is bemutatkozott a rendezvényen, a magyar lepkészet és lepkevédelem ügyének terjesztéséhez a széles társadalmi bázissal, és erős médiakapcsolattal rendelkező MME-ét, mint további lehetőséget kínálta a lepkésztársadalom felé.

A háromnapos rendezvény előadásai között felvillantak ritka és érdekes fajok megfigyelései, a fő szervező Duna-Dráva Nemzeti Park területének értékes lepke-élőhelyei, védett lepkéi, szó esett keresőkutyák alkalmazásáról lepkekutatásban, és a különböző terepi adatgyűjtő módszerek és technikák alkalmazásainak tapasztalatai is előkerültek.

A csapat meglátogatta a Villányi-hegységet és a Szársomlyót is, valamint a rendezvény helyszínén vidám hangulatú kötetlen beszélgetések emelték az est fényét.