Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, a Wildtierland Hainich gGmbH, a Helmholz-Zentrum für Umweltforschung GmbH–UFZ és a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület közös szervezésében került megrendezésre március 30-31-én, Szendehelyen az Országos Lepke Monitorozó Program (OLM) első műhelytalálkozója.

A találkozó közel 70 résztvevője között hivatásos kutatók, természetvédők és olyanok is akadtak, akik önkéntes lepkészekként csak most kezdenek ismerkedni a lepkékkel. A rendezvény célja a program eddigi eredményeinek bemutatása mellett annak továbbfejlesztése volt, nemzetközi és hazai példák felhasználásával. Egyúttal lehetőséget kínált a jelenlegi felmérőknek eredményeik és élményeik megosztására, valamint a jövőben csatlakozni kívánók számára, hogy megismerjék a programban használt módszereket és az abban rejlő lehetőségeket. A programhoz német és osztrák szakemberek is csatlakoztak, valamint részt vett rajta a Butterfly Conservation Europe képviselője is.

A találkozó programja során a résztvevők megismerhették a lepke-monitorozás aktuális hazai helyzetét, ízelítőt kaphattak az OLM-hez hasonló magyarországi és külföldi Citizen Science kezdeményezések eredményeiről, többek között a jelenleg is nagy sikerrel zajló Lepke-háló programunkról, és első kézből tájékozódhattak a Butterfly Conservation Europe új, ABLE (Assessing ButterfLies in Europe) elnevezésű projektjéről is. A találkozó második napja a gyakorlaté, a lepkehatározási képzéseké, valamint a lepkemonitorozás módszereivel kapcsolatos műhelybeszélgetéseké volt. A rendezvényt egy tanulságos terepi program zárta, melynek során a résztvevők az OLM egyik közeli helyszínét látogathatták meg és közösen végezték el az év első felmérését a találkozóra elkészült OLM útmutató alapján, amelyet minden résztvevő megkapott egy színes kiadvány formájában.

 

HOZZÁSZÓLOK

Kérjük ide írd a hozzászólásodat!
Kérjük add meg a neved