1.  július 25-27. között ötödik alkalommal került megrendezésre a hazai lepkészek találkozója, amelynek ezúttal a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság adott otthont.

A konferencia lehetőséget teremtett a természetvédelmi szakemberek, kutatók, lepkékkel foglalkozók és a rovarok eme különleges csoportja iránt érdeklődők közötti tapasztalatcserére, illetve kapcsolatépítésre.

A rendezvényen megjelenő 58 résztvevő a szakmai programok során tíz – széles területet felölelő – előadást hallgathatott meg. Az előadások témáját képezte a faunisztikai és tudományos eredmények bemutatása, a hernyónevelés tapasztalatainak megosztása, a hamarosan megjelenő „Magyarország nagylepkéinek határozója” c. kiadvány ismertetése, illetve számos fajspecifikus vizsgálat eredményeinek prezentálása.

Az előadóülések közötti műhelymunka és kerekasztal beszélgetések pedig további színesítő elemként adtak betekintést a fajmegőrzési tervek, a lepke-visszatelepítések és az európai bagolylepke fauna érdekes kérdéskörébe.

A találkozó elméleti ismereteket közvetítő része után pedig a terepi programok alkalmával Hortobágy két emblematikus lepkefajának – a nagy szikibagoly (Gortyna borelii lunata) és a sztyepplepke (Paracossulus thrips) – élőhelyeit, kimutatásukra alkalmazott módszereket és természetvédelmi kezelési gyakorlatokat ismerhették meg a résztvevők.

Patalenszki Adrienn

Fotó a terepi programról

HOZZÁSZÓLOK

Kérjük ide írd a hozzászólásodat!
Kérjük add meg a neved