Jó hangulatban és eredményesen zárult a nemrég megrendezésre kerülő első Őrségi Lepkész Napok (július 10.-12.) Furcsán hangzik, hogy az első, hiszen az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság már számos hasonló rendezvényen túl van. Az előbbiek azonban Őrségi Lepkekaland néven váltak ismertté. Az évről évre megszokott nagyobb létszámú rendezvény helyett ezúttal egy szűkebb körű, szakmaibb találkozó szervezésére volt lehetőségünk, melyet elsősorban lepkészek körében hirdettünk meg.

Közel 40 fő részvételével indultunk neki a nappali-, és az éjszakai lepkészetnek, a többi csak az időjáráson múlt. A terepi programok alapvetően két párhuzamos helyszínen zajlottak nappal és este is, de lehetőség volt egyénileg, vagy kisebb csapatban, illetve családdal is felfedezni a nemzeti parkot. Összesen 54 nappali lepke fajt figyeltünk meg és fotóztunk le a hétvégén, vagyis körül-belül minden második, eddig az Őrségi Nemzeti Park területéről jelentett fajhoz szerencsénk volt. Kiemelhető a több pontban is felbukkanó impozáns nagy színjátszólepke és gyászlepke, valamint az összesen 9 gyöngyházlepke-faj.

Az éjszakai lepkészés során a fokozottan védett Lugosi-réten és Őriszentpéter központjában, a központi szálláshely mellett is tettünk ki lámpákat. A szálláshelyen maradók sem unatkozhattak, hiszen még Őriszentpéter központjában is rengeteg lepke érkezett a mesterséges fényre. Érdekesebbek voltak: Polypogon gryphalis, Furcula bicuspis, Idia calvaria, Anaplectoides prasina, Orgyia antiqua.

A szombat esti éjszakai lepkészés a kedvezőtlenné vált időjárás miatt elmaradt, ugyan akkor egy jó hangulatú, vetítéses előadásokkal színesített benti program alakult ki a központi szálláshelyen, melynek során a résztvevők sok hasznos ismeretet tanulhattak egymástól. Utolsó felvonásként a vasárnapi közös reggeli után még kimentünk a közeli Pityerszerre, ahol a már kedvezően alakuló időjárás mellett további érdekes nappali lepkék  (köztük három hangyaboglárka-faj) megfigyelésére és fotózására volt lehetőségük a résztvevőknek.

  • Rekesz: ƒ/2.8
  • Fókusztávolság: 3.6mm
  • ISO: 800
  • Zár sebesség: 1/60s

HOZZÁSZÓLOK

Kérjük ide írd a hozzászólásodat!
Kérjük add meg a neved