A magyarországi lepkészek körében várva-várt Országos Lepkész Találkozó (OLT) immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre, ezúttal a Duna-Dráva Nemzeti Park területén, Szaporcán. A lepkék megfigyelésének szempontjából már viszonylag késői (szeptember 9.-11.) időpont a rendezvény céljait tekintve egyáltalán nem bizonyult rossz választásnak, hiszen az ország legkülönfélébb pontjairól érkező amatőr és profi lepkészek hatékonyan tudták megosztani lepkés tapasztalataikat, jövőbeni terveiket. Az egyik legkiemelkedőbb mozzanat az volt, hogy egy olyan, közel 60 fős csapat ült le egy asztalhoz, melynek tagjai a következő szervezeteket képviselték (jó páran több szervezetet is): Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület (SzJMLE), Magyar Rovartani Társaság (MRT), Természeti Örökségünk Alapítvány, Magyar Természettudományi Múzeum, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), és összesen 6 Nemzeti Park Igazgatóság. Komoly előrelépésként tekinthetünk a Természeti Örökségünk Alapítvány által elindított nappali lepke-térképezés együttes felkarolására, a teljes magyar lepkésztársadalom bevonásának szándékával. Felismerve, hogy a különböző szakmai és civil szervezetek erősíthetik egymást, a közös célok elérése hatékonyabbá válhat.

A frissen alakult MME Lepkevédelmi Szakosztály is bemutatkozott a rendezvényen, a magyar lepkészet és lepkevédelem ügyének terjesztéséhez a széles társadalmi bázissal, és erős médiakapcsolattal rendelkező MME-ét, mint további lehetőséget kínálta a lepkésztársadalom felé.

A háromnapos rendezvény előadásai között felvillantak ritka és érdekes fajok megfigyelései, a fő szervező Duna-Dráva Nemzeti Park területének értékes lepke-élőhelyei, védett lepkéi, szó esett keresőkutyák alkalmazásáról lepkekutatásban, és a különböző terepi adatgyűjtő módszerek és technikák alkalmazásainak tapasztalatai is előkerültek.

A csapat meglátogatta a Villányi-hegységet és a Szársomlyót is, valamint a rendezvény helyszínén vidám hangulatú kötetlen beszélgetések emelték az est fényét.

HOZZÁSZÓLOK

Kérjük ide írd a hozzászólásodat!
Kérjük add meg a neved